Pieter Timmers zevende op EK zwemmen

In het Hongaarse Debrecen behaalde Pieter Timmers op het EK zwemmen de zevende plaats in de finale van de 100m vrije slag heren. De Europese titel ging naar de Italiaan Filippo Magnini in 48.77 seconden. De Fransman Alain Bernard werd tweede.

Op het Europees kampioenschap zwemmen in het Hongaarse Debrecen wisten vier Belgen zich te kwalificeren voor de halve finales van de 100m vrije slag. Dieter Dekoninck, Jasper Aerents, Pieter Timmers en Emmanuel Vanluchene zwommen zich in de reeksen bij de beste zestien chrono’s. In de halve finales mogen er echter slechts maximaal twee zwemmers per land deelnemen.

Dieter Dekoninck zette de scherpste tijd neer van het kwartet. Hij werd derde in de negende en laatste reeks, in 49.12 seconden. Jasper Aerents werd vijfde in diezelfde reeks in 49.39 seconden en was slechts één honderdste trager dan Pieter Timmers, derde in de zevende reeks in 49.38 seconden. Emmanuel Vanluchene tenslotte werd tweede in de achtste reeks in 49.56 seconden. Gezien Dieter Dekoninck en Pieter Timmers de snelste tijden hadden neergezet, werden Jasper Aerents en Emmanuel Vanluchene uitgeschakeld.

In de halve finales slaagden zowel Dieter Dekoninck als Pieter Timmers er in om de finale te bereiken. Beide zwemmers traden aan in de eerste halve finale. Daarin werd Dieter Dekoninck tweede in 49.19 seconden, twee honderdste sneller dan Pieter Timmers die derde werd in 49.21 seconden. De eerste halve finale werd gewonnen door de Duitser Marco Di Carli in 48.96 seconden. In de tweede halve finale waren nog twee zwemmers sneller: de Fransman Amaury Leveaux plaatste zich net als in de reeksen met de snelste chrono (48.52 seconden), de Italiaan Filippo Magnini tikte aan in 48.84 seconden.

In de finale zwom Pieter Timmers naar een zevende plaats in 49.19 seconden, Dieter Dekoninck werd achtste in 49.42 seconden. Beide bleven boven de Olympische limiet van 48.82 seconden. De Europese titel 100m vrije slag ging naar Filippo Magnini in 48.77 seconden. De Fransman Alain Bernard werd tweede (48.95 seconden).